27. Mar 2017.

FBiH planirala javne investicije vrijedne 12,9 milijardi KM
Petak, 16 Decembar 2016 10:49

Federalnim Programom javnih investicija obuhvaćeno ukupno 80 projekata, od čega je polovina već u implementaciji, dok je za one tek kandidirane nužno osigurati 9,1 milijardu KM, uglavnom putem stranih kredita.

 

Piše: Armin Zeba

 

Više...
 
Islamsko bankarstvo je velika razvojna šansa BiH
Petak, 02 Decembar 2016 10:49

Islamsko bankarstvo u cijelom svijetu, uključujući najrazvijenije zemlje Zapada, u nezadrživoj je ekspanziji. U Bosni i Hercegovini, iako kroz Bosna Bank International (BBI) postoji već 15 godina, islamsko bankarstvo još nije ozakonjeno. Zbog čega je to tako, kolike su šanse da se takva kratkovidost nadležnih uskoro izliječi i koji bi bili glavni benefiti zaživljavanja islamskog bankarstva u BiH, u razgovoru za Business magazine objašnjava prof. dr. Šukrija Ramić, izvršni član Šerijatskog odbora BBI.

Razgovarao: Armin Zeba

 

Više...
 
Uvezivanje neuplaćenog staža još u teorijskoj fazi
Petak, 18 Novembar 2016 14:06

U Bosni i Hercegovini već godinama se najavljuju sitemska rješenja kojima bi se zakrpila rupa u radnom stažu zaposlenika duboka blizu milion godina. Međutim, zakoni kojima bi se definirao način rješavanja tog problema ni u jednom bosanskohercegovačkom entitetu nije ni na vidiku.

 

Piše: Armin Zeba

Više...
 
Privatnicima 60, javnom sektoru 90 dana roka za plaćanje
Petak, 04 Novembar 2016 16:03

Zakonom o finansijskom poslovanju FBiH, čija primjena počinje prvog dana naredne godine, u povlaštenom položaju u odnosu na poduzetnike su subjekti javnog prava, kojima je dat 30 dana duži rok za izvršenje novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

 

Piše: Armin Zeba

Više...
 
Ko provjerava bonitet bh. firmi
Ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 10:26

Iako već duži niz godina postoji jasan i nedvosmislen zakonski osnov da ocjenu boniteta kompanija, vođenje registra boniteta i izdavanje potvrda o bonitetu, vrše državne agencije APIF i FIA, ta praksa još uvijek nije zaživjela, a privredni subjekti u BiH ocjenu njihovih mogućnosti u vezi sa solventnošću za sada mogu dobiti samo od drugih subjekata (procjenitelja, instituta, konsultantskih kuća i sl.).

 

Piše: Maja Hadžić

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 
Arapske zemlje u BiH investiraju manje nego Luksemburg
Petak, 07 Oktobar 2016 09:25

Mada se posljednjih mjeseci mnogo diskutira o pojačanom prilivu Arapa i njihovog kapitala u BiH, statistički pokazatelji govore da je turista iz arapskih zemalja mnogo manje nego, recimo, južnokorejskih, dok o obimu investicija iz tog dijela svijeta najbolje govori podatak da je Saudijska Arabija, kao vodeći investitor, do sada u BiH uložila otprilike koliko i Luksemburg, a da Ujedinjeni Arapski Emirati još nisu prešli granicu od 100 miliona KM.

Piše: Armin Zeba

 

Više...
 
Peradari u neizvjesnosti čekaju dolazak inspektora iz Dublina
Petak, 23 Septembar 2016 10:16

Proizvođači mesa peradi i konzumnih jaja u BiH digli su svoj glas ističući da su i oni također spremni na izvoz proizvoda u EU, ali da je limitirajući faktor na nivou nadležnih institucija BiH koje već četiri godine usklađuju sistem kontrole sa zahtjevima EU, bez čega nema izvoza.

Piše: Maja Hadžić

Više...
 
Šta se krije iza odgađanja aukcije dionica FDS-a
Subota, 10 Septembar 2016 18:09

Jedini motiv za dvosedmičnu odgodu prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo može biti nastojanje privatizacijskih mešetara sa političkom pozadinom da u međuvremenu nadoknade propušteno i po što povoljnijoj cijeni domognu se što veće količine FDS vrijednosnih papira, na kojima će nakon privatizacije višestruko zaraditi.

 

Piše: Armin Zeba

Cjelovit tekst dostupan je na ovom LINKU!

 
Cijene rastu, deflacija ne jenjava
Petak, 26 Avgust 2016 10:42

Zvanična statistika i na njoj zasnovane ekonomske analize i projekcije, već godinama u Bosni i Hercegovini registriraju kontinuiranu deflaciju. Istovremeno, svaki prosječan bh. potrošač gotovo svakodnevno suočava se sa poskupljenjima roba i usluga svih vrsta te je u dilemi da li da vjeruje statističarima ili vlastitim očima.

 

Piše: Armin Zeba

Više...
 
FIPA priprema nove spotove za privlačenje investitora
Petak, 29 Juli 2016 09:09

U nastojanju da poboljša imidže zemlje i njene ekonomije u svijetu, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) osmislila je kampanju Invest in BiH, namijenjenu potencijalnim stranim ulagačima. Početak, trajanje i domet kampanje ovise prvenstveno od količine finansijskih sredstava kojom će ona biti podržana.

 

Više...
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 16