27. Mar 2017.

Čustović: Činim sve da mladi postanu otporni na sistem
Petak, 16 Decembar 2016 10:37

Edhem Eddie Čustović, profesor elektrotehnike na La Trobe Univerzitetu u Australiji i predstavnik Instituta inžinjera elektronike i elektrotehnike, za Business magazine govorio je o prilici koju je iskoristio da svojim znanjem i iskustvom da doprinos državi u kojoj je rođen - da pomogne studentima inžinjeringa, informatičarima i naučnicima, jer smatra da su oni budućnost BiH.

Razgovarala: Maja Hadžić

Više...
 
Moramo mijenjati nastavne planove i formirati nova usmjerenja na UNSA
Petak, 02 Decembar 2016 10:56

Univerzitet u Sarajevu sa 25 fakulteta i pet naučnoistraživačkih instituta najveća je i najsloženija visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Prof.dr. Rifat Škrijelj preuzeo je dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu 1. oktobra ove godine. Kako osigurati funkcionalnost, urediti sistem finansiranja, kvalitet visokog obrazovanja koji bi zadovoljio i predavače, i studente, ali i društvo u cjelini za Business magazine govori prof.dr. Rifat Škrijelj.

Razgovarala: Almasa Bajrić

 

Više...
 
Akademska zajednica u BiH mora biti glasnija
Petak, 18 Novembar 2016 14:11

Biti dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu - EFSA čast je i dužnost koja obavezuje. Nakon 10 godina na mjestu guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić je početkom septembra ove godine preuzeo dužnost dekana EFSA, jedinog u ovom dijelu Evrope certificiranog prestižnom američkom akreditacijom AACSB. Kako sačuvati kvalitet naučno-nastavnog procesa, uvezati se sa poslovnom zajednicom, sa donositeljima odluka, osigurati da se glas akademske zajednice čuje kada je u pitanju donošenje bitnih odluka za budućnost ove zemlje za Business magazine govori prof. dr. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

 

Razgovarala: Almasa Bajrić

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 
Ulaganje u pravnu državu bila bi najbolja privredna investicija u BiH
Petak, 04 Novembar 2016 16:23

Sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademikom Milošem Trifkovićem za Business magazine razgovarali smo o uvjetima u kojima ANUBiH dočekuje dva značajna jubileja: 65 godina od osnivanja Naučnog društva NRBiH i 50 godina od donošenja Zakona o Akademiji nauka i umjetnosti BiH, o problemima ove institucije i našeg društva, o tome koliko država (ne) ulaže u naučna istraživanja, resursima koje imamo, a ne koristimo, planovima za 2017. godinu.

 

Razgovarala: Elvedina Džakmić-Klempić

Više...
 
Zbog brojnih pogodnosti, privrednici prebacuju svoje firme u Novi Grad
Ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 13:55

Semir Efendić je na nedavno održanim lokalnim izborima ponovo osvojio najveći broj glasova stanovnika sarajevske općine Novi Grad, najmnogoljudnije općine u BiH. Izgradnja, zapošljavanje, širenje kapaciteta i spektra poslovanja na teritoriji općine nastavljaju se istim, ako ne i jačim trendom, što će uskoro biti potvrđeno certifikatom „business friendly community“, o čemu za Business magazine govori Samir Efendić.

 

Razgovarala: Elvedina Džakmić - Klempić

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 
Ako pomažemo jedni drugima, ne možemo biti loše društvo
Petak, 07 Oktobar 2016 09:10

Fondacija Hastor osnovana je u aprilu 2006. godine, a prvi ugovor o stipendiranju potpisan je 16. septembra iste godine. O prvih 10 godina Fondacije Hastor, principima rada, rezultatima i planovima za naredni period za Business magazine govori Seid Fijuljanin, direktor Fondacije.

Razgovarala: Almasa Bajrić

 

Više...
 
Smailbegović: U FBiH ćemo vjerovatno imati tri stope poreza na dohodak
Petak, 23 Septembar 2016 09:59

Adnan Smailbegović u maju je preuzeo dužnost predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i odmah se uključio u vrlo intenzivne aktivnosti na donošenju nove zakonske regulative koja se direktno tiče poslodavaca koje predstavlja. O reformskom procesu, donošenju novih zakona o doprinosima i dohotku FBiH, kako promijeniti (uglavnom) negativan imidž poslodavaca u javnosti, aktivnostima Udruženja poslodavaca FBiH za Business magazine govori Adnan Smailbegović.

Razgovarala: Almasa Bajrić

Više...
 
Prioritet bh. komiteta CIGRE je izrada državne elektroenergetske strategije
Subota, 10 Septembar 2016 18:05

CIGRE je međunarodna organizacija posvećena razvoju elektroenergetskog sektora. Na zasjedanju ovog Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme u Parizu Bosnu i Hercegovinu predstavljao je Edhem Bičakčić, predsjednik bh. nacionalnog komiteta CIGRE. O Skupštini u Parizu, njenim zaključcima, trendovima kada je u pitanju električna energija u svijetu, ali i u BiH za Business magazine razgovarali smo sa Edhemom Bičakčićem.

 

Razgovarala: Almasa Bajrić

 

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 

 
Fudbalski klubovi u BiH moraju postati dionička društva
Petak, 26 Avgust 2016 10:49

Dok je u Evropi i ostalim razvijenim dijelovima svijeta fudbal odavno prerastao u ozbiljan biznis, u našoj zemlji on je, kao i sport u cjelini, sa poslovnog aspekta uglavnom sredstvo putem kojeg različiti mešetari ostvaruju lične finansijske interese koristeći rupe u zakonima koji reguliraju ovu oblast. Kako se takvo stanje najefikasnije može promijeniti, u razgovoru za Business magazine pojašnjava magistar menadžmenta Faruk Redžić, čiji je magistarski imao temu Korporativno upravljanje i evropski fudbalski klubovi koji su kontirani na svjetskim berzama.

 

Razgovarao: Armin Zeba

Više...
 
Važno je imati viziju i cilj, ali i kontinuitet
Petak, 29 Juli 2016 08:54

Film je biznis, svugdje osim u BiH, gdje se na finansiranje Festivala koji svake godine u glavni grad BiH privuče hiljade gostiju, gleda kao na dobrotvorni čin, iako je to, dakako, daleko od istine. Da li će se i kada to shvatiti, veliko je pitanje, no da ima onih koji su istrajni u onome što rade, dokaz je i Mirsad Purivatra, prvi čovjek Sarajevo Film Festivala.

 

Više...
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 15