27. Mar 2017.

Neofyton, regionalni lider na tržištu plastike
Petak, 16 Decembar 2016 11:07

Novosadska kompanija osnovana 1992. godine kao zastupništvo proizvođača manjih mašina za brizganje plastike, izrasla je u nezaobilaznu kariku u industriji prerade plastičnih masa. U razgovoru za Business magazine, strategiju uspjeha Neofytona otkriva njegov osnivač i generalni direktor Zoran Tomić.

 

Razgovarao: Armin Zeba

 

Više...
 
Piniori u transportu i logistici
Petak, 02 Decembar 2016 11:08

Sa rastom globalizacije u proteklih 50 godina, ekspresne dostave postale su dio svakodnevnog urbanog života. Bum u online trgovini postao je glavni pokretač rasta, ali je donio sa sobom nove operativne izazove, posebno u krajnjoj isporuci. Uz transport koji je odgovoran za 23 posto globalne emisije stakleničkih plinova, kompanije koje vrše isporuku su pod sve većim pritiskom da poduzmu akciju u sprečavanju daljeg zagađivanja okoline, a među prvima u tome ističe se kompanija DHL Express Europe, koja je nedavno 6. put organizirala putovanje i druženje sa predstavnicima medijima Evrope.

Piše: Emina Šahbegović - Forto

 

Više...
 
Distributivna mreža vrijedna 3,5 milijardi KM
Petak, 18 Novembar 2016 14:23

U lanac koji vodi od inozemnih proizvođača do domaćih potrošača, kao glavne karike upletene su na desetine distributerskih kuća, koje zapošljavaju više od 2.000 radnika i ostvaruju promet mjerljiv stotinama miliona konvertibilnih maraka godišnje.

 

Piše: Željko Škrba

 

Više...
 
Simply Clever - kraljevski tretman za kupca
Petak, 04 Novembar 2016 16:47

Marka Škoda je sa povećanjem kvaliteta svojih modela u posljednjih nekoliko godina, paralelno krenula i sa podizanjem nivoa kvaliteta usluga u svojim prodajno-servisnim objektima. Servisna mreža im je najveća u BiH i u gotovo svim većim gradovima širom BiH imaju svoje predstavnike, o čemu, između ostalog, za Business magazine govori rukovodilac marke Škoda za BiH ispred kompanije Porsche BH Vedad Terzić.

 

Razgovarao: Kenan Alihodžić

Više...
 
Rast štednje potvrda povjerenja u bankarski sektor BiH
Ponedjeljak, 24 Oktobar 2016 14:16

Bankarski sektor BiH i dalje je stabilan, uprkos turbulencijama u RS koje su do sada rezultirale oduzimanjem dozvole za rad jednoj komercijalnoj banci. Među pokazateljima stabilnosti sektora posebno je indikativan trend rasta štednje građana, koji je, istina, mnogo izraženiji u FBiH nego u manjem   bh. entitetu.

 

Piše: Armin Zeba

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 
BAT želi razvijati duhanski biznis u BiH
Petak, 07 Oktobar 2016 09:30

British American Tobacco uspješno je integrirao Tvornicu duhana Rovinj u svoj globalni sistem. Članovi Uprave BAT Adria predstavnicima bh. i hrvatskih medija prezentirali su poslovne rezultate u protekloj godini te ih upoznali sa planovima na tržištu Hrvatske, a i BiH, nakon što je BAT osigurao finansiranje CID Adriatic Investments GmbH za kupovinu 39,905 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo.

Piše: Emina Hadžija

 

Više...
 
EVROPSKA UNIJA gubi milijarde zbog lošeg PDV sistema
Petak, 23 Septembar 2016 10:41

Evropska komisija ocijenila je da je PDV jaz u 2014. zahvaljujući kojem je Evropska unija izgubila 159,5 milijardi eura "neprihvatljivo visok" i da potvrđuje hitni karakter reformiranja PDV sistema unutar Evropske unije.

 

Pripremila: Tamara Zablocki

 

Više...
 
Pare na otpadu ili pare od otpada
Subota, 10 Septembar 2016 18:24

Otpad i njegovo zbrinjavanje već odavno nisu samo pitanje odnosa prema okolini ili hipijevski raspoloženih ljubitelja prirode, to je ozbiljno poslovno i ekonomsko pitanje. Očuvanje okoliša nije više nešto čime se bavi uski krug naučnika ili ekolozi, to je postala stvar opstanka ljudske rase na ovoj planeti.

 

Piše: Nedim Muhedinović

 

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

 

 
ISTANBUL, glavni grad trgovine već stoljećima
Petak, 26 Avgust 2016 11:02

U organizaciji 6. Istanbul Shopping Festa i Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini grupa novinara iz Sarajeva krajem jula boravila je u Istanbulu. Povod putovanja bio je Istanbul Shopping Fest, koji je ove godine održan od 1. do 31. jula.

 

Piše: Almasa Bajrić

 

Više...
 
Žene voditeljice kao pokretači promjena u Evropi
Petak, 29 Juli 2016 09:34

Žene u upravnim odborima i na ključnim rukovodećim pozicijama, garancija su za bolje poslovanje preduzeća, za povećanje profitabilnosti, brže razduživanje, sklapaju manje rizične poslove, manje investiraju u prestižne poslovne prostore, a takva preduzeća ponašaju se društveno odgovornije, pokazuju istraživanja dr. Susan R. Madsen sa Univerziteta Utah. O ovome i drugim pitanjima za Business magazine govori ova izuzetna naučnica i poznavalac trendova u menadžmentu budućnosti.

 

Više...
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 15